Morgen is het ein-de-lijk zover: het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In deze blog blikken we alvast vooruit. 

Kleur
Dé hamvraag voor deze website valt natuurlijk niet zo moeilijk te raden: wat draagt koningin Máxima? Inmiddels weten we wel dat Máxima op modegebied heel onvoorspelbaar kan zijn, maar aan de hand van voorgaande staatsbezoeken zou een zachtroze/beige/zandkleurige look wel voor de hand liggen. Bij staatsbezoeken speelt kleur namelijk een belangrijke rol. In de Nouveau van deze maand staat een uitgebreid artikel over Máxima's kleurentaal, waarbij ook haar voorkeur voor onopvallende tinten aan bod komt: "Máxima is onze koningin, maar geen staatshoofd. Bij een staatsbezoek hoeft ze geen erewacht te inspecteren en op het podium staat ze heel bescheiden achter de koning opgesteld. Oneerbiedig gezegd is Máxima bij staatsbezoeken en bepaalde prijsuitreikingen vooral mee als ijsbreker en decoratie. Blijkbaar beseft Máxima dat maar al te goed, want op dergelijke momenten draagt ze steevast onopvallende tinten als beige, camel of zachtroze. Sinds de inhuldiging in april 2013 hebben we al meer dan twintig soortgelijke outfits in deze kleuren voorbij zien komen, veelal gecombineerd met een breedgerande hoed. Want hoe bescheiden Máxima dan ook behoort te zijn, maximaal blijven haar outfits al-tijd."

Natuurlijk vraagt een voorspelling ook om wat visuele onderbouwing. Hierbij wat looks van eerdere staatsbezoeken: 

Stuart
Qua ontwerpers hoop ik dat Máxima kiest voor Nederlandse en Britse mode. Alexander McQueen zou ik bijvoorbeeld een mooie optie vinden. Verder verwacht ik ook zeker wat kleding van Natan te zien. Qua juwelen hoop ik heel sterk op de Stuart-diamant, want deze steen benadrukt de gedeelde geschiedenis van de Britse en Nederlandse monarchie. Voor het geval dat staat er al een uitgebreide blog klaar, maar als voorproefje deel ik alvast een citaat van onze juwelenkenner Edwin Fellner: "Voor de geschiedenis van de zeldzame diamant moeten we terug naar het jaar 1690. In het archief van het British Museum bevinden zich documenten waaruit blijkt dat na de kroning van de Nederlandse Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart II (1689) tot Koning en Koningin van Engeland, een grote en ongeslepen diamant aan de koningin werd aangeboden. Tot in 1690 onderhandelde een goede vriend van het koninklijk paar, Hans Willem Bentinck, 1e graaf van Portland namens de koningin over de aankoop van deze steen, die al eerder voor een bedrag van 30.000 pond was aangeboden aan een buitenlandse prins. Nadat men uiteindelijk overeenkwam dat de bewerking van de diamant het risico van de koper zou worden, deed Lord Portland als tussenpersoon een aanbetaling van vierduizend pond op deze Grote Steen. Uiteindelijk zou de verkoper, Sir William Langhorn van Barre & Company, een bedrag van 12.338 pond voor deze gigantische diamant ontvangen. Volgens de verkoper was de diamant bijzonder geschikt om er een perfect hart van te slijpen en dat deze dan het best tot zijn recht zou komen in een hoofd – of borstsieraad, oftewel een devant de corsageUiteindelijk kocht Willem III in 1690 de grote ruwe diamant als cadeau voor zijn vrouw, Mary II van Engeland. De ruwe diamant werd in dat zelfde jaar nog geslepen, hoogst waarschijnlijk in Amsterdam. Het resultaat was een peervormige roos geslepen diamant met een gewicht van 39,75 karaat. Deze Stuart diamant” werd de centrale steen in een grote broche. Na de dood van Queen Mary II in 1694 gingen al haar bezittingen, waaronder haar sieraden, naar haar man Willem III. In 1702 overleed de Nederlands/Engelse koning, waarna de sieraden naar de nieuwe eigenaar in Nederland vertrokken: de nieuwe Prins van Oranje.  De zus van Koningin Mary II, prinses Anna, trachtte nog via een rechtszaak erkend te worden als rechtmatige erfgenaam van deze juwelen. Tevergeefs…. Vanaf 1702 werd de diamant aangeduid als de „Holland“ diamant."

En de koning dan?
Natuurlijk mag koning Willem-Alexander in deze blog niet ontbreken. Hoewel hij steevast een donkerblauw pak draagt bij staatsbezoeken, durf ik wel een voorspelling te doen qua dassen. Zo draagt de koning bij aankomst vaak een oranje stropdas met Windsor-knoop. Na de inspectie van de erewacht en de gebruikelijke kranslegging wisselt de koning de "vlag om zijn hals" nog weleens om voor een blauw exemplaar. Ik ben benieuwd of hij dit keer ook kiest voor het toepasselijke oranje en/of een "wisseling van de wacht."

Links: de koning bij aankomst in Italië. Rechts: later op de dag met een blauwe das. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van elise1

elise1

dinsdag 23 okt 2018 - 09:20

Hoorde dat Mabel vanavond ook aanschuift bij het staatsdiner. Plus Kate en William. Leuk. Benieuwd naar alle outfits!

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

maandag 22 okt 2018 - 21:33

Tja Elise,
de outfit van Letitia met de lichtgele hoed was me wel bijgebleven maar de inderdaad prachtige rode jurk niet. Geweldig hoe er met het ordelint is omgegaan, mooie stof en een soort schootje (verbreding bij de heup) wat bij haar tengere postuur heel mooi staat.
Ik hoop wel op de Stuart, ook vanwege de historie met een mooie bijpassende (de steen is toch lichtgekleurd?) ‘nieuwe’ jurk.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

maandag 22 okt 2018 - 20:12

@ Elisel ik heb dat staatsbezoek van Letizia aan Engeland nog even opgezocht. Dat was in Juli 2017. Inderdaad dat rood was werkelijk prachtig. Al haar outfits overigens tijdens dat bezoek. Wow zeg!

afbeelding van elise1

elise1

maandag 22 okt 2018 - 19:09

De Zuid-Korea outfit vond ik leuk, verrassend en fris. De Luxemburg-outfit lachwekkend. En de rest er tussenin.
Ik hoop morgen op een mooie nieuwe, eenvoudige jurk in een sprekende kleur van een Nederlandse ontwerper. Met een flinke hoed, haar handelsmerk.
En 's avonds een mooie, sobere JT. En de Stuart mag ze van mij thuis laten. Spectaculair en heeft een mooi verhaal, dat wel, maar het diadeem is mij net een tikkie te grof. Ik zou haar graag zien met het bruidsdiadeem van Beatrix (de Wurtemberg) in zijn volle glorie, dus met alle parels erop.
Benieuwd of ze met haar outfit in de buurt kan komen van Letizia. Toen die (ook nog niet zo lang geleden) op staatsbezoek in Engeland was zag ze er werkelijk schitterend uit met een knalrode Spaanse jurk en een joekel van een diadeem (la Buena). Redelijk simpel maar verpletterend mooi. Ik laat me graag verrassen Maxima!

afbeelding van Merel

Merel

maandag 22 okt 2018 - 17:58

De robe manteau en zandkleurige jurk met groene vegen vind ik geweldig. Heel graag nog een keer aandoen (met een hoed die niet vecht om aandacht of lijkt op een grauw vaatdoekje/opgedroogd theezakje), maar natuurlijk niet tijdens dit staatsbezoek. Ik hoop op iets klassieks, een robe manteau, met mouwen, zonder kant, in een diepe kleur (pompoen bv ;) ). En een flaphoed of borcalino. En voor s avonds een nieuwe JT met weer eens een keer een wijde rok, echt een baljurk.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 22 okt 2018 - 17:17

Oh wat vind ik deze outfits mooi (met uitzondering van de laatste) Deze nude kleuren staan haar geweldig. Van mij mag ze de jurk van het Franse en Portugese staatsbezoek herdragen, maar ik denk dat ze voor een bezoek aan de Queen voor iets nieuws kiest. Hopelijk een mooie avondjurk van Taminiau voor het staatsbanket en wat zou het fijn zijn als ze voor de Stuart tiara kiest...
Maar Alexander McQueen zou haar ook fantastisch staan.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 22 okt 2018 - 16:05

Mathilde in stijlvol grijs bij start staatsbezoek vandaag Portugal.

afbeelding van jeannine

jeannine

maandag 22 okt 2018 - 14:58

voor haar leeftijd vind ik haar tof gekleed ,helemaal niet saai en toch niet overdreven .Ik vind dat ze het goed doet
Bij Maxima vind ik de outfit van Zuid Korea de mooiste..

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

maandag 22 okt 2018 - 14:13

Elisabeth staat bekend om haar mooie, maar wel opvallend gekleurde pakjes. Net als Beatrix heeft ze haar eigen stijl zodat ze altijd de herkenbare koningin is. Natuurlijk kan Maxima de koningin en de koning niet overschaduwen, maar met een te zacht kleurtje valt ze wel heel erg weg, bovendien vind ik veel van die poedertintjes wat meer voor de lente/zomer en haar ook niet altijd flateren. Van het bovenstaande rijtje vind ik het Franse pakje nog het meest geschikt, net wat donkerder voor de herfst en door de belijning net wat krachtiger zonder dat ze te veel aandacht trekt. Maar ik weet niet of ze nog tijd heeft om zich te verkleden voor de kranslegging en of ze daar dan geen stemmiger pakje voor aan moet/wil doen. Anders zou ik een grijstint ook wel heel sjiek vinden voor zowel de ontvangst, de lunch als de kranslegging. Bijvoorbeeld het grijze jurkje met mantel van de Willemsorde uit 2016 of wat ze droeg toen ze met Rania naar een tentoonstelling ging (maar dan geen gouden badmuts, maar een pillbox).

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 14:48

Elizabeth draagt inderdaad met regelmaat felgekleurde mantelpakjes vanwege herkenbaarheid en zichtbaarheid, maar bij ontvangsten op het paleis zien we haar ook vaak in pasteltinten/wit. Ik verwacht morgen eerder wat uit de laatste categorie.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

maandag 22 okt 2018 - 13:30

Oh heerlijk om te speculeren. Van mij mag ze veel herdragen want ze heeft zoveel moois! Bovenstaande roze sets vind ik allemaal mooi behalve de laatste set. Ik ga (hopelijk) weer genieten dit bezoek.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

maandag 22 okt 2018 - 12:58

Beige of zachtroze prima. Ik hoop in ieder geval dat ze die outfits van de laatste week thuis laat. Want dan zullen de kritieken niet mals zijn.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 12:33

ik heb ergens het idee dat het de rode Mathijs vd Bergen gaat worden. weet niet waarom.

maar verwacht sowieso iets in een gedempte tint rood. Ik hoop dat ze bij het welkom de Bordeaux rok met peplum draagt die ze een keer droeg bij een ontvangst, geloof van het Belgische Koningshuis. iets in cognac zal ook mooi zijn, of oker...kortom warme herfstkleuren, passend bij de de natuur! zag onlangs een foto van London al helemaal klaar voor het aanstaande bezoek met de Nederlandse vlaggen naast de Britse op de Mall naar Buckingham Palace. De bomen waren zo prachtig in Indian Summer kleuren met de fris witte huizen daar schitterende combinatie

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

maandag 22 okt 2018 - 14:31

Indian Summer kleuren??? Wat zijn dat voor kleuren dan?

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 18:13

Als je denkt aan een Indian summer en dan weet je de kleuren: cognac, oranje, bruinig, oker, bordeaux, in allerlei nuances, dat is Indian Summer. En aangezien we in het seizoen zitten en ook het weer meewerkt zou dat mooi kunnen zijn

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

maandag 22 okt 2018 - 18:32

Il heb geen idee wat Indian Summer inhoudt. Maar het zijn dus eigenlijk gewoon de kleuren van de herfst begrijp ik.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 18:45

Hier lees je er meer over: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nazomer

In Nederland heet het dus officieel oudewijvenzomer. Ik kies net als Doro (en de Amerikanen en Canadezen) liever voor Indian Summer ;)

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

maandag 22 okt 2018 - 18:57

Wat is er fout aan nazomer? Is een prima Nederlands woord volgens mij. Onnodig al dat Engels als er een Nederlands woord voor bestaat. In het Spaans noemen ze dit overigens "veranillo de San Miguel ".

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 22:30

Er is helemaal niets mis met nazomer. Heerlijk ook en in het Spaans klinkt her ook mooi.
Maar het woord indian Summer is zo van toepassing omdat die mest fantastische kleurenpracht vooral in Canada en delen van Amerika beroemd is. Massa’s liefhebbers reizen juist in dat seizoen naar die gebieden om dat eens te in het echt te zien! Dat is gebeurt hier niet als het nazomer is

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 12:02

En ik denk aan deze ontwerper omdat Máxima onlangs volgens mij ook een jurk van hem droeg (die zwarte in NY).

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 18:27

He ja, dit is hem absoluut! Kan ik Alexander McQueen weer van het lijstje schrappen. Dank je wel!

afbeelding van Mijtje

Mijtje

dinsdag 23 okt 2018 - 18:10

Ik zou m dan wel in een blauwe kleur doen, net als Juliana met de Stuart.... neklijn heeft wel wat weg van die lichtblauwe jurk die ze ook droeg in India (met die pashmina op een schouder)....

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 12:09

Dit is toch te mooi?

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 12:34

super maar dan in een iets sprekender kleur hoop ik.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

maandag 22 okt 2018 - 21:44

Jaa, super jurk! En dan met alle bling bling! Inderdaad een sprekender kleur, knalrood of blauw

afbeelding van Jens

Jens

maandag 22 okt 2018 - 15:36

Beide suggesties vind ik zeer geslaagd ladies. Ik hoop niet die rode Van Bergen, die aanhechting tussen boven- en onderkant vind ik niet elegant. Misschien beter met een riempje.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 18:14

dat is wel waar inderdaad, ik dacht misschien omdat ze zo slanker is geworden dat het mooi zou kunnen staan, maar inderdaad die aanhechting had ik verdrongen

afbeelding van Moon

Moon

maandag 22 okt 2018 - 11:55

Maxima gaat echt geen eerder gedragen jurk aandoen naar the Queen of all queens. Ik vermoed een Britse designer voor de aankomst. Ik hoop op een nieuwe en neutrale (voor zover dat kan) Taminiau in de avond maar als ze 'zo nodig' moet recyclen zou ik de Carolina Herrera blauw-witte wel weer eens willen zien. Maar dat is wellicht wat teveel met de Stuart? Nou doe dan toch maar een Taminiau, die uit New York want haar verjaardagsjurk in oranje had ze al herdragen met de Luxembourgers. En Claes Iverson voor de 2e dag graag.

De meeste prinsjesdagjurken heeft ze later herdragen met een tiara. Alleen die blauwgrijzige van vorig nog niet en die van dit jaar maar die wil volgens mij niemand meer zien en al helemaal niet met de eerste nieuwe outing van de Stuart. Wat een keuzestress zeg!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 22 okt 2018 - 11:42

Wat een goede toelichting van Nouveau! Zo had ik zelf nog niet gezien. De outfit in Frankrijk was een supertopper. En ook die van Japan, die nog extra goed uitkwam met het lage zonlicht. Portugal was ook mooi.
Gelet op de temperatuur wordt t denk ik een stevige robe-manteau. Of ze een Brits merk aandurft...weet ik niet...doet ze niet zo snel...wel de Britse royals zoals Meghan nu in Australië. En wat fantastisch zo'n staatsbanket. Ik hoop op een klassieke jurk met een moderne twist. Die groene in Portugal vond ik erg klassiek. En die JT's in Scandinavië te katoen-achtig ondanks de borduursels. Of zou ze weer gaan voor haar inhuldigingsjurk? Jammer dat Harry nog in Australië is. Maar we gaan zeker Kate zien. Ook zeer benieuwd naar. Zij is/was altijd zeer bescheiden met tiara's, maar ik zie haar hoofddeksels deze zomer wat hoger, dus wie weet een grotere tiara.
Dank Edwin voor deze achtergrond informatie!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 okt 2018 - 11:57

Dank je wel! Ik schrijf sinds kort voor Nouveau en vanaf het volgende nummer komt er ook een MKM-rubriek in het blad :)

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 22 okt 2018 - 13:43

proficiat!

afbeelding van Marleen Dreesens

Marleen Dreesens

maandag 22 okt 2018 - 13:30

Wat leuk, Josine. Gefeliciteerd met deze nieuwe uitdaging. Ik zal dit zeker gaan lezen. Wordt het anders dan voor Vorsten?

afbeelding van Doro

Doro

maandag 22 okt 2018 - 12:29

gefeliciteerd! wat een mooie uitdaging

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 22 okt 2018 - 11:17

Dacht ik ook Car,zou ook prima keus zijn

afbeelding van car

car

maandag 22 okt 2018 - 11:09

**Vond frankrijk ook chique...ben benieuwd of ze voor fashionater gaat of hoed! ;) #benieuwdbenieuwd

afbeelding van sandy

sandy

maandag 22 okt 2018 - 14:37

Ik denk dat je een fascinator bedoelt Car.

afbeelding van car

car

maandag 22 okt 2018 - 20:10

Jaa hahahaha srryy ;)

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 22 okt 2018 - 10:47

Ik hoop op de outfit gedragen in portugal zie foto met iets kleiner hoofddeksel.
Wel fijn dat ze op staats bezoeken inderdaad een bescheiden kleur kiest!!

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?